OČEKUJU SE VANPROSEČNI PRINOSI
Tema
Proizvođači bi polako trebali da čiste i dezinfikuju skladišta za novi rod. Po svim trenutnim pokazateljima, očekuje se da rod kukuruza pređe prosečni prinos, čak 30 odsto u odnosu na višegodišnji.
Kada je reč o poljoprivrednim aktivnostima, nakon uspešne žetve na teritoriji grada Niša, polako se bliži i berba kukuruza, a kako objašnjava dipl.ing. poljoprivrede Ivan Rangelov, proizvođači bi polako trebali da čiste i dezinfikuju skladišta za novi rod. Po svim trenutnim pokazateljima, očekuje se da rod kukuruza pređe višegodišnji prosečni prinos. Proizvođači koji su bili u mogućnosti da ispoštuju maksimalnu agrotehniku pre i za vreme setve kukuruza, počev od ljuštenja strnjišta, unosa mineralnog i organskog đubriva, prema rezultatima agrohemijskih analiza u osnovnoj dubokoj obradi, zatim predsetvenom đubrenju, kao i u prihrani, korišćenju zupčastih, odnosno kembridž valjaka pred samu setvu i posle usejavanja na adekvatnoj dubini od četiri do šest centimetara povaljali glatkim valjcima, mogu ove godine da računaju na visoke i vanprosečne prinose, čak i do 30 procenata veće od prosečnih višegodišnjih prinosa. Pored toga vremenski uslovi ove godine imaju pozitivan uticaj na razvoj biljaka i očekivane prinose. Raspored padavina bio je izuzetan skoro u svim fenofazama razvoja biljaka gotovo u svakoj od opština nišavskog okruga. Kako objašnjava Rangelov, obavezno je da se pre skidanja obrati pažnja na količinu vlage u zrnu kao i na eventualnu pojavu mikotoksina na klipovima kukuruza, koji se prezentuje u vidu beličaste, sive ili ljubičaste prevlake u zavisnosti od vrste gljivica, da ne bi došlo do mikotoksikoza. Trovanje sekundarnim metabolitima gljivica, odnosno mikotoksikoza, opasna je kako po zdravlje životinja tako i po zdravlje čoveka. Zbog toga je veoma bitno da zaražene klipove poljoprivrednici nikako ne skladište, niti da ih daju životinjama, već da ih odstrane i unište. Kada dođe vreme berbe, kukuruz treba što pre obrati, jer svako odugovlačenje berbe smanjuje prinose. Gubici nastaju zbog štete koje čine ptice, glodari i dr. Kukuruz se bere u tehnološkoj zrelosti, koja opet nastupa u različito vreme, što zavisi od sorte, grupe zrenja, klimatskih i zemljišnih uslova. Ukoliko se kukuruz bere beračima ili kombajnom, tehnološka zrelost postiže se toplim vazduhom do povoljne vlažnosti od 14 odsto kako bi se čuvalo u silosima ili drugim skladištima. Ukoliko se berba obavlja beračima-komušačima ili ručno, ubrani klipovi se čuvaju i prirodno suše u koševima kada zrno ima u proseku od 25 do 28 odsto vode što omogućuje najmanje gubitke i štete u berbi. Obrano zrno kombajnom suši se u sušarama. Izvor: Narodne novine - Niš
- 563 čitanja