Uručena IPARD sredstva, raspisan novi IPARD poziv

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici uručili su 23. oktobra rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije. Ministar Nedimović je tokom svog obraćanja istakao da je raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i dodao da je taj novi konkurs vredan 25 miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije, osim investicija u nabavku novih traktora. Zahtev za odobravanje projekta po ovom Javnom pozivu podnosi se u roku od 1.novembra 2018. do 9. januara 2019. godine. ”Imali smo 502 aplikacije u prethodna tri konkursa, ima tu i onih koje nisu dobre i koje smo odbacili.
Tek smo šest meseci u ovom projektu i mislim da će situacija biti sve bolja i bolja“, izjavio je Nedimović i najavio da će početkom decembra biti još jedan poziv, koji će biti peti ove godine, kao i da će pokušati da se akredituju još dve mere – ona koja se odnosi na ruralni turizam i mera koja se odnosi na tehničku pomoć. Ministarka Joksimović je na konferenciji za medije izjavila da ovo pokazuje sve prednosti zbog čega je Srbija na evropskom putu, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju. Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici rekao je da EU želi da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbede prave alate za svoj posao i dodao da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, modernizaciju i razne alate koje su poljoprivrednicima potrebne, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje…

”Sektor poljoprivrede je važan sektor u Srbiji. Morate da budete konkurentniji. Već sada je ovaj sektor uspešan, šta više izvoz iz Srbije u EU je možda i utrostručen. Nadamo se da ćemo gledano dugoročno uspeti da učinimo srpsku poljoprivredu otpornijom i konkurentnijom“, izjavio je Nj.E. Fabrici.