Tržište halal hrane teško 1.100 milijardi dolara
Više od 60 kompanija u Srbiji procenilo je da je važno i pametno otvoriti vrata tržišta halal hrane jer je upravo ono u svetu jedno od najbrže rastućih i najperspektivnijih. Da je tako, najbolje govore brojke. Na ovom se tržištu broj kupaca meri milijardama - muslimana u svetu ima oko 1,8 milijardi, sa stopom nataliteta od 10 do 15 odsto godišnje.
Ovaj način ishrane jeste svojstven islamu, međutim, sve su mu naklonjeniji i mnogi drugi koji vode računa o valjanosti vlastite trpeze, jer sertifiati halal proizvoda znače i kvalitet i bezbednost, te odskora ni populacija potrošača ove hrane nije vezana samo za veru. Prema validnim podacima, halaltržište je 2013. godine iznosilo 1.100 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će do 2018. dostići 1.600 milijardi američkih dolara U Halal agenciji Islamske zajednice u Srbiji kažu da su halal standard uvele 62 fime iz različitih oblasti proizvodnje i one poseduju halal sertifiat, međutim, još mnoge fime upravo ga uvode.
Primetno je sve veće interesovanje domaćih proizvođača za implementaciju, naročito nakon uspostavljanja ekonomske saradnje sa bliskoistočnim islamskim zemljama, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Saudijska Arabija. Halal proizvodi iz Srbije izvoze se u sve zemlje regiona i Evropske unije, prisutni su i na ”starom“ tržištu u zemljama Magreba, a osvajaju polako i čitav Bliski istok, kao i ostatak sveta. Neke domaće fime su posle uvođenja ”halala“ plasman na međunarodnom tržištu višestruko povećale, kažu u Halal agenciji.
– Halal standard podrazumeva skup primenjenih postupaka u procesu proizvodnje, kao i kompletnu karakteristiku proizvoda, njegovih sastojaka i aditiva, koji su u skladu sa islamskim propisima, a koji proizvod ili uslugu čine zdravim i prihvatljivim za muslimane – objašnjava direktor sertifikacije Halal agencije Zaki Shaltaf. – Svaki halal proizvod u Srbiji mora biti usklađen sa važećim ISO, Hasapom, Kodeksom alimentarijusom i Dobrom proizvođačkom praksom – tvrdi Shaltaf.
– Pomenuti standardi prethode halal-standardizaciji, koja samo pooštrava kriterijume u onim segmentima koji se odnose na zahteve halal-potrošača. Bitno je podsetiti da se halal status stiče, ali i gubi ukoliko se utvrdi da je i jedna jedina karika u lancu odstupila od halal-propisa. Halal standard je, dakle, samo korak dalje od Hasapa, ali i svih standarda i akata koji se odnose na proizvodnju hrane u Srbiji.
Izvor: Dnevnik
- 464 čitanja