Promet robe na produktnoj berzi od 8. do 12. jula 2024 godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • Najviše se trgovalo pšenicom
  • Pad cena kukuruza i pšenice, rast cene soje

Tokom nedelje za nama najveća pažnja na tržištu bila je usmerena na početak kupovine merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Prijavljivanje je počelo 11. 07. 2024. godine putem internet stranice Produktne berze, a već tokom prva dva dana primetno je bilo veliko interesovanje poljoprivrednih gazdinstava. Tržište je u odnosu na sedam dana ranije bilo mirnije, te je promet bio manji za 17,91%. Prometovano je 3.534,00 tone robe, ukupne finansijske vrednosti 84.500.680,00 dinara. Negativan trend cena nastavio se i ove sedmice, osim kada je u pitanju soja kod koje se beleži rast. Primarna kultura u trgovanju ponovo je bila pšenica.
Na tržištu kukuruza tražnja je bila veća od ponude. Za razliku od prethodne sedmice, kada je aktivnost na tržištu kukuruza bila izuzetno slaba, ove sedmice je prometovano 810 tona robe više. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,81 din/kg bez PDV-a (19,59 din/kg sa PDV-om), te je primetan pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 1,45%. U ukupnom obimu prometa kukuruz je ove sedmice učestvovao sa 31% udela. U toku nedelje trgovalo se i na paritetu CPT luka na jedinstvenom cenovnom nivou od 18,50 din/kg bez PDV-a.
U strukturi prometa dominantno mesto zauzela je pšenica sa ukupno prometovanom količinom od 2.125,00 tona, te je ona činila 60% nedeljnog prometa. Tražnja za pšenicom je tokom čitave sedmice bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude. Učesnici na tržištu su delimično bili suzdržani i zbog iščekivanja kupovine pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,10 do 22,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,74 din/kg bez PDV-a (22,82 din/kg sa PDV-om), te je primetan pad cene od 0,74%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a.
Tržište soje ni ove sedmice nije beležilo veću aktivnost. Početkom nedelje zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 61,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok je poslednjeg dana u sedmici sojino zrno prometovano po ceni od 63,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, te je primetan bio rast cene. Ponder cena iznosila je 62,25 din/kg bez PDV-a (68,48 din/kg sa PDV-om), pa je cena bila viša u odnosu na prošlonedeljnu za 0,57%.
Aktivnost na tržištu uljane repice bila je nešto slabija u odnosu na prethodni period, a primetan je bio i cenovni spred ponude i tražnje što je rezultovalo izostankom zaključenja berzanskih ugovora.
Ponuda suncokretove sačme sa 33% proteina tokom čitave nedelje bila je veća od tražnje, a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 28,50 din/kg bez PDV-a.
Kada je u pitanju stočni ječam, na tržištu je ove sedmice bila primetna gotovo potpuna pasivnost. U ponudi su se tokom nedelje našle manje količine stočnog ječma, dok je tražnja bila slaba i na nižem cenovnom nivou, te ni ove sedmice, kao ni prethodne, nije došlo da zaključenja kupoprodajnih ugovora.
Kada su u pitanju mineralna đubriva zaključen je jedan berzanski ugovor za UREU, prilovanu, rusku, u pakovanju 25/1 po ceni od 44,61 din/kg bez PDV-a (380 €/t bez PDV-a).
Od ostalih roba, u ponudi se našla i raž po ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a, ali je tražnja izostala.