Iz Temerina u Izrael ode 25.000 jaganjaca

 

Iz Temerina bi za Izrael ove godine moglo biti izvezeno 25.000 jagnjadi, a učesnici u ovom poslu kažu da su potencijali daleko veći

Firma “Bov–ov” u Temerinu izvezla je tokom ove godine 18.000 grla jaganjaca za Izrael, a do do kraja godine očekuje da će ukupno na izraelsko tržište isporučiti 25.000 grla muških jaganjaca francuske rase: il de frans, virtemberg, safolk i bergam, kao i sjenička pramenka.

Upravo sada na otkupnom mestu se nalazi oko 3.500 jaganjaca koji čekaju transport iz Temerina do Bara, dok se ne kupi još 1.500 grla.

“Bov–ov” je, u stvari, otkupno mesto izraelskog trgovca jaganjcima Naima Karima, koji od 2015.godine kupuje jaganjce teške oko 30 kilograma širom naše zemlje i potom ih brodom iz luke Bar transportuje do Izraela, gde ih još dohranjuje dok ne dostignu težinu od 60 do 70 kilograma.

Za ovdašnje stočare “Bov–ov” je spas. Na srpskom tržištu je jedini otkupljivač, pa ga odgajivači hvale zato što imaju sigurnog kupca i što domaće ovčarstvo, koje je na niskim granama, održava.

U prvom intervju za ovdašnje medije doktor veterine Naim Karim kaže da u Izraelu postoje velike potrebe za jagnjetinom i da bi, imajući u vidu kapacitet broda, mesečno iz Srbije moglo da se otkupi i 6.000 grla. Međutim, za to postoje prepreke, a to su slaba ponuda i međunarodni sporazum dve države da se može trgovati samo muškim jaganjcima.

– U drugim zemljama, a u Izraelu, takođe, važi pravilo da se mogu uvoziti i ženska jaganjad, pa bi taj sporazum srpska strana trebalo da promeni. U Izrael 70 odsto jagnjetine stiže iz Portugalije, a ostatak iz Rumunije, Mađarske i Srbije – naglašava Karim i dodaje da ne zna koliko se po glavi stanovnika godišnje pojede jagnjetine u Izraelu, ali navodi da se za godinu dana zakolje 300.000 grla jaganjaca.

Kako je rekao Karim, u Izraelu se ne kolju jaganjci od 30 do 40 kilograma kao u Srbiji, a ni ne okreću celi na ražnju, već tek kada imaju 60 do 70 kilograma.

– Meso se otkosti, seče na sitnije delove i peče kao ražnjići. Zato je bitan kvalitet mesa i ukus, dobar randman mesa, pa se, pre nego što jaganjci stignu do Izraela, u Temerinu na farmi hrane specijalnim koncentratom. Ovog koncentrata nema na slobodnom tržištu, već ovdašnji proizvođač stočne hrane iz Čantavira priprema smesu po posebnoj recepturi – ističe Karim.

On kaže da jagnjad otkupljuje iz svih delova Srbije, pa i iz Sjenice, a ovčari iz ovog mesta žale se da nemaju kupce.

– Bio sam u Sjenici, razgovarao s tamošnjim uzgajivačima i rekao im da će, čim skupe 150 grla sjeničke pramenke ili nege francuske rase ovaca, biti obezbeđen transpor životinja do Temerina. I sa stočarima iz drugih delova Srbije razgovarao sam o otkupu, ali je potrebno da se oni organizuju i čine isto – sakupe 150 grla kako bi jagnjad bila prevezena do staje u Temerinu – kazao je Karim.

Po njegovim rečima, kilogram žive vage jaganjaca kreće se od 255 do 280 dinara, a ukoliko do otkupnog mesta stočari dovezu jaganjce sopstvenim prevozom, onda je deset dinara više po kilogramu.