Oporavak od julskih oluja će dugo trajati

 

U julskim olujama u Vojvodini su teško oštećene i mlade i stare šume, pojedinačna stabla, stradale su životinje, ali i poljoprivredno zemljište. Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu, pričinjena je posredna, ali dugoročna šteta.

Na udaru vetra su naročito bili kukuruz, suncokret i soja.

    ”Jedan od većih problema poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini predstavlja proces gubljenja najkvalitetnijeg sloja zemljišta pod uticajem vetra, što je stalan proces. Julske nepogode su se desile u vreme kada je vegetacija bila u punoj snazi i na taj način u dobroj meri štitila gornji sloj zemljišta. Za eolsku eroziju su više zaslužni vetrovi manje jačine koji duvaju u vreme kada na poljoprivrednim površinama nema zasada i nema načina da se takva ’gola’ površina štiti od gubitka plodnog sloja”, napominje Marko Đapić, stručni saradnik u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.
    U određenoj meri, žrtve nevremena bile su i životinje. Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je nakon nevremena svakodnevno prijavljivano 15–20 ovakvih slučajeva. Evidentirane su 42 stradale ptice – 26 roda, 14 malih ušara, i po jedna pčelarica, barski petlovan i orao belorepan.
    „Vojvodinašume” su nakon julskog nevremena iznele podatak da je samo u okolini Bačke Palanke stradalo pola miliona stabala. Procenjuje se da je u Bačkoj olujni vetar načinio štetu na 1.300 hektara, a da je u Novom Sadu polomio 2.600 stabala. Simbol tog stradanja drveća svakako je koprivić u Novom Sadu, spomenik prirode – njegovo vek i po staro stablo nije izdržalo nalete vetra.
    U Nacionalnom parku „Fruška gora” stradalo je oko 14.000 hektara. Ali, kako objašnjava Đapić, zbog konfiguracije terena, ovde vetar nije „zbrisao” šume, već je zalazio u njih i lomio pojedinačna stabla, dok je na drugima načinio posrednu štetu, čije posledice će tek biti vidljive.