Uskoro novi poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede

 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje resorno ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom

 Tanasković je na panelu ”Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti“, u okviru Kopaonik biznis foruma, istakla da će za to biti obezbeđeno 12 miliona evra, a projekat se realizuje za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Ona je precizirala da je do sada potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje, ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Ministarstvo obezbeđuje bespovratna sredstva za poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija, a preostalih 50 odsto sredstava korisnici mogu da finansiraju tako što potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju.

Dobar odziv poljoprivrednika za eID broj

Istovremeno, Tanasković je navela da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar, koja je izuzetno značajna za poljoprivrednike.

Ona je objasnila da će svi registri biti u okviru eAgrara, tako da će država moći da ukršta podatke i na taj način dobije dobru statistiku.

Takođe, ministarka je predočila da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

Prema njenim rečima, zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni, pri čemu je NBS odobrila, a Vlada Srbije potvrdila moratorijum, s tim da hladnjačari koji ga koriste moraju da plate obavezu prema primarnim proizvođačima.