Vojvođanska paprika ide u Mađarsku
Tema
Mada su na severu Vojvodine, na malom prostoru, i horgoški "Vitamin"i novokneževačka "Aleva" i pet privatnih firmi u Martonošu, s kapacitetima za proizvodnju mlevene začinske paprike gotovo najvećim u Evropi, ove jeseni se posredstvom nekoliko privatnih firmi sveža industrijska paprika izvozi za Mađarsku. Koliko je paprike do sada otpremljeno nismo uspeli da saznamo, ali nezvanično saznajemo da je u pitanju nekoliko stotina tona.Mada su ove sezone prinosi veći nego lane, najveći domaći proizvođači začinske paprike neće uspeti da otkupe dovoljno sirovina da potpuno uposle svoje kapacitete, zbog slične situacije u susednoj Mađarskoj i povoljnije cene koju su tamošnji prerađivači ponudili našim proizvođačima. Naši prerađivači startovali su na početku kampanje otkupnom cenom od 12 dinara za kilogram paprike prve klase, da bi je kasnije povećali na 13 dinara, a oni koji su je isporučili za izvoz u Mađarsku dobijaju 15 do 16 dinara po kilogramu, čak se pominje i 18 dinara. Kako smo saznali, industrijska paprika vojvođanskih proizvođača otprema se najviše u Resku i Segedin, koji su najbliži granici, ali i dalje, pošto u Mađarskoj ima dvadesetak proizvođača mlevene začinske paprike. U jednoj privatnoj firmi koja učestvuje u ovom poslu kažu da je izvoz sirove paprike potpuno slobodan i ne vide zašto bi se zbog toga njihovo ime “povlačilo” po medijima, jer je reč o relativno malim količinama paprike i potpuno legalnom izvozu, za koji je evidentan devizni prihod. Oni objašnjavaju da je veći problem što su domaći paprikari proizvođačima ponudili na početku otkupa cenu od 12 dinara za kilogram, a prošle jeseni su plaćali 15 dinara, zbog čega su proizvođači nezadovoljni. Mlevena začinska paprika je inače jedan od artikala koji se nalazi među onima koji treba da postanu vojvođanska robna marka. Već decenijama je vojvođanski proizvođači izvoze, pa im ovogodišnji izvoz sirove paprike može poslužiti kao dobra opomena, kako im Mađari i ubuduće ne bi ispred nosa odnosili sirovine. Jer, u svakom slučaju, mnogo je isplativije izvoziti mlevenu začinsku papriku, koju ovdašnji prerađivači nazivaju i »crvenim zlatom«, nego sirovu isporučivati severnom susedu, koji je već u EU. Monopolisti plaćaju ceh Izvoznici sirove paprike napominju da se domaći prerađivači ponašaju monopolski, jer industrijska paprika mora odmah da se isporuči zbog prerade. Izvoz u Mađarsku je usledio upravo zbog niske otkupne cene naših prerađivača i ekonomskog interesa paprikara iz Mađarske da sirovine plate po većoj ceni, pošto špediterski i drugi troškovi nisu veliki, a mlevena začinska paprika je veoma tražena na evropskom tržištu. Izvor: www.dnevnik.co.yu, Obrada: STIPS
- 2964 čitanja