Suša opustošila njive

Tema

Dok je suša “obrala” kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu, sunce je ogrejalo zasade voća i povrća pa se prognozira rekordan prinos jabuka od 350.000 tona.

Visoke temperature i sušni period u julu i avgustu loše su uticali na kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu, procenjuje stručna služba Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije.

Iako do žetve kukuruza ima još dosta vremena, stabljike su već ostale bez zelenih listova. Na smanjenje prinosa u velikoj meri, osim sušnog perioda, uticali su i neprimenjivanje agrotehnike u punoj meri, sortiment, kao i fizičke osobine zemljišta.

Prema procenama, na području Srema prinos kukuruza je smanjen do oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u Južnom Banatu i na severu Bačke prinos manji za oko 10-15 odsto u odnosu na višegodišnji prosek. U ostalim delovima Vojvodine očekivani prinosi kukuruza odgovaraju ili su nešto veći u odnosu na višegodišnji prosek. Međutim, u centralnoj Srbiji, stanje useva je u lošijem stanju.

Područje PSS Loznica, na kojem je kukuruz zasejan na 15.000 hektara, imaće manji rod kukuruza za oko 30 odsto, dok će soje biti manje za oko 35 odsto u odnosu na 2014.

U Mačvanskom okrugu očekuje se smanjenje prinosa kukuruza do 50 odsto, soje do 55 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kolubarski okrug, sa šest opština, u čijoj setvenoj strukturi dominira kukuruz, zasejano je oko 37.465 hektara, imaće smanjenje prosečnog roda od pet tona po hektaru, za trećinu. Proizvođači traže spas u siliranju kukuruza kako bi se rod iskoristio koliko je moguće. Za razliku od prinosa ratarskih kultura, ove godine očekuje se dobar rod voća i povrća.

Stanje zasada jabuka ukazuje da će ovogodišnji rod dati rekordan prinos do oko 350.000 tona. Vinogradi su u odličnom stanju i očekuje se dobar rod i odličan kvalitet grožđa zbog velikog broja sunčanih dana. U Šumadijskom okrugu, procenjuje se uvećanje roda šljive za oko 50 odsto, ali i lošijeg kvaliteta, dok su breskve zbog ubrzanog zrenja dale plodove nižeg kvaliteta.

Povrtarske kulture imaće veći rod za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada su poplave uništile veliki deo zasada. Parcele pod sistemima za navodnjavanje su očekivano dobro prošle kroz sušni period, bez posledica smanjenja prinosa, navodi se u izveštaju stručne službe Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Izvor: agronews