Organska soja popularna i kod nas

Tema

O tome da je organska proizvodnja velika šansa za naše poljoprivrednike kod nas se dosta i govorilo i pisalo. Korak dalje od toga otišli su predstavnici asocijacije “Denjub soja“. Oni kod nas promovišu i pomažu gajenje soje na takav način. A nedavno su ga na „Danima polja soje“ i promovisali.U Srbiji su organizovali Udruženje „Ekolend“ koje kod nas proizvodi različite organske proizvode i okuplja 16 porodica. Oni svoje proizvode preko nemačkog “Ekolenda“ plasiraju na evropsko tržište.

Organska proizvodnja na tržištima u Evropi beleži rast koji ide i do 10 odsto godišnje. Najbrže se razvija organska proizvodnja mesa mleka i drugih proizvoda životinjskog porekla. Zato vlada velika potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu. Idealna hraniva dobjaju se iz soje . Zato i dobar deo proizvodnje“Ekolenda“ iam u fokusu baš na tu biljku. Organska soja se uzgaja na poljima oko Bele Crkve i Sombora.

Ovaj program u poljoprivredi pomaže i nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ apreko projekta „Kvalitetna soja bez GMO iz Dunavske regije“ i preko programa AČEŠ za razvoj privatnog sektora u Srbiji. Što se tiče proizvodjača u Vojvodini koji su zaonteresovani za ovu proizvodnju, vrata su im otvorena. Inače, organska proizvodnja u Srbiji čini 0,28 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje i prošle godine odvijala se na 9.447 hektara.

U odnosu na 2013. godinu to je povećanje površina od 14,8 odsto, podaci su Privredne komore Srbije. U Srbiji je 2014. najzastupljenija bila organska ratarska proizvodnja koja je zauzimala 70 odsto površina pod organskim proizvodima, zatim organska voćarska proizvodnja sa 28 odsto površina, dok se organsko povrće gajilo svega na dva odsto površina.

U ukupnoj organskoj stočarskoj proizvodnji u 2014. prema podacima Udruženja za poljoprivredu PKS-a, sitna i krupna stoka je bila najzastupljenija sa ukupno 78 odsto učešća, dok je živina učestvovala sa 12,3 odsto, a pčelinja društva sa 9,7 odsto. Podaci PKS-a pokazuju i da Srbija najviše izvozi organsko voće niskog stepena prerade, a vrednost izvoza se procenjuje na oko 10,7 miliona evra.

Izvor: Agropress