Uskoro navodnjavanje 350 hektara voćnjaka u Topoli

Tema

Pre pet godina voćari opštine Topola iz sela Plaskovac, Blaznava i Vinča, koji svoje zasade imaju u gornjem toku reke Jasenice, osnovali su Udruženje korisnika voda pod nazivom “Jaseničke kapi’’.

Cilj ovog udruženja koje čini 80 voćara je da kroz projekat naprave sistem za navodnjavanje 350 hektara pod voćem. “Udruživanjem se mnogo više postiže nego pojedinačno, lakše se dolazi do rešenja svih problema.
Sve je zajedno lakše pa i kada su ovi naši problemi u poljoprivredi u pitanju. Biće mnogo više voća prve klase što je i cilj svake proizvodnje pa i naše. Pre ove ideje i realizacije projekta “Jaseničke kapi’’ gledali smo u nebo i boga. Neki su cisternama dovozili vodu sa obližnjih reka i to je bilo jako skupo i mašine se amortizuju i bude problema”, kaže voćar Mirko Radovanović iz sela Vinča. Na proleće sledeće godine krenuće se sa radovima na reci Jasenici.Voda će se iz Jasenice uzimati zimi kao i početkom proleća kada je i najviše ima u koritu. Ta voda će se akumulirati u rezervoare do navodnjavanja koje se očekuje u julu i avgustu kada su najveće temperature.
“U ovom projektu učestvuju najveći proizvođači voća ovoga kraja, proizvođači koji imaju veliki potencijal i oni treba da budu primer drugima.
Naša sela u ovom šumadijskom delu su živa, imamo preko 3.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava – najviše gazdinstava po glavi stanovnika u jednoj opštini pokazuje kakav potencijal ima ovaj kraj”, kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.
”Ovde smo prepoznali udruženje i ovde imamo ono što nedostaje u većem delu Srbije - udruživanje korisnika budućeg sistema za navodnjavanje. Ovde postoje kapaciteti za čuvanje voća koji omogućavaju da ta poljoprivredna proizvodnja uspe, da se ne prodaje proizvod kada su najniže cene nego da se čuva i da se shodno tržištu plasira kada su cene najpogodnije za voćare i korisnike.
Ostala je voda kao problem da bi ta intenzivna poljoprivredna proizvodnja bila u punom kapacitetu”, kaže Goran Puzović, direktor JVP “Srbijavode’’.
Voćari iz Topole moći će da koriste organizovani sistem za navodnjavanje 2018. godine. Realizatori projekta očekuju da će i ostale lokalne samouprave na sličan način rešiti problem navodnjavanja.

Izvor: RTV