POČELA ŽETVA SUNCOKRETA – CENA NEPOZNATA

Žetva suncokreta u Vojvodini počela je pre tri dana u Banatu. Prvi otkosi ranih sorti ove uljarice bili su u selu Kumane nadomak Novog Bečeja. I danas je bilo pokušaja da se uskladišti ovo zrno, ali je kišica pokvarila posao.

Izmereni rod je 2.200 kilograma po hektaru sa vlagom oko 15 odsto. Ratare, sa kojima smo razgovarali u Novom Bečeju, najviše brine cena. Tvrde da sa „ostvarenom” cenom od 30-32 din/kg suncokreta ovu žetvu mogu da proglase potpuno neuspešnom. Za njih je, kažu, svaka cena ispod 42 din/kg neprihvatljiva.

I ove sezone ratari se nisu organizovali za prodaju suncokreta i sve nade su uprte u Državne robne rezerve od kojih se očekuje otkup. Međutim, Rezerve nisu planirale otkup zrna suncokreta niti za to postoji potreban novac. Ali su zato prerađivači utvrdili model za ovogodišnju sezonu otkupa suncokreta. Dve fabrike su svoje kapacitete dale u zakup za preradu, a preostale dve neće izdvojiti novac za otkup količine suncokreta koji mogu da prerade. Deo zrna organizatori proizvodnje će preuzeti od ratara za dugove. Inače, gotovo ni jedna industrija ulja u sezoni žetve ne kupuje zrno za celogodišnju proizvodnju, na čega se naši ratari ne mogu privići. Deo suncokreta i ove godine biće izvezen u Mađarsku. Izvoznik iz Vojvodine nudi ratarima 315-319 evra za tonu u oktobru i novembru. Otkupljivači su još uvek uzdržani u ponudi, pa je i cena neizvesna. Među cenama koje „kruže” najčešće se pominje iznos od 30-34 din/kg sa PDV-om, ali kao akontni iznos.

Ratari nemaju uslove za uskladištenje većih količina zrna, a zbog niske cene nisu spremni da se razdužuju za preuzeti repromaterijal. Državna javna skladišta su ugašena i na to gazdinstva ne mogu da računaju, pa je prodaja suncokreta i soje ove sezone neizvesno. Udruženja poljoprivrednika nisu iskoristaila mogućnost da proizvođače okupe u proizvodne grupe i da sa većom ponudom zrna razgovaraju sa prerađivačima. Svi ugovori, koje ratari imaju sa otkupljivačima i organizatorima proizvodnje, nemaju upisanu otkupnu cenu.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine zasejano 202.408 hektara suncokreta i ako rod bude 2.000 kg/ha naša zemlja će imati značajan višak ulja, jer je godišnja potrošnja po stanovniku 11-12 litara.
Agroservis