PROMET ROBE NA PRODUKTNOJ BERZI OD 31. OKTOBRA DO 4.NOVEMBRA 2016.GODINE

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
• rast cene soje

      Karakteristično za ovonedejni berzanski promet je da je soja bila najfrekventnija roba kojom se trgovalo. Razlog za to je rast cene ove uljarice. Međutim pad cene kukuruza je doprineo tome da se preko berze prometuje manja količina robe u odnosu na prethodnu nedelju.
      Kukuruz standardnog kvaliteta je odsustvovao sa berzanskog trgovanja. Ponude jednostavno nisu pronalazile kupce koje bi platili traženu cenu. Međutim, prometovan je kukuruz sa povećanim procentom vlage do 18%, čija je cena iznosila 13,20 din/kg bez PDV-a (14,52 din/kg sa PDV-om).
      Cena pšenice se kreće u dosadašnjim nepromenjenim okvirima. Ugovori su realizovani po ceni od 15,00 din za kilogram hlebnog zrna (16,50 din/kg sa PDV-om), što je za 2,04% viša cena u odnosu n prethodno realizovanu.
     Svi ugovori na zrno soje su realizovani po jedinstvenoj ceni od 40,50 din (44,55 din/kg sa PDV-om). U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje cena je viša za 4,92%. Krajem nedelje ponude po 40,20 din nisu pronalazile kuca, tako da će se sledeće nedelje preciznije znati trend kretanja zrna.
      Pored gore navedenih roba, stočni ječam je prometovan po 14,85 din (16,33 din/kg sa PDV-om).
Izvor: Produktna Berza