HACCP standardi i u proizvodnji žitarica

Tema

Škotski farmeri, proizvođači žitarica su prvi u Evropi osnovali SQC (osigurani kvalitet proizvodnje žitarica) još daleke 1994. godine. Danas, oni su takođe pioniri u uspostavljanju sistema kvaliteta jer sledeći korak im je uspostavljanje HACCP (analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka u proizvodnji) u proizvodnji žitarica. Ovim će biti pokriven proces od žetve, preko transporta do predaje u mlinove ili destilerije.
HACCP sistem široko je rasprostranjen u prehrambenom sektoru, a u Danskoj neki uzgojivači svinja primenjuju ga u kontroli kvaliteta i to od trenutka dostignute kilaže (kraj tova) do predaje klaničnoj industriji.
Ove godine uvedena je praksa da se HACCP procedura nadopunjuje sa HACCP šemama glavnih potrošača Škotskih proizvođača žitarica (mlinovi, sladare, destilerije). Način za pojednostavljenje celog procesa škotski farmeri su pronašli u uspostavljanju osnovnog HAACP sistema. Sada nije potrebno da svaki seljak ima uspostavljen svoj individualni sistem, čime se papirologija značajno smanjuje, a ceo sistem kontrole kvaliteta približava proizvođačima. Proizvodnja se kontroliše stalnim i čestim testovima i uzorkovanjima sa farmi na kojima se proizvode žitarice. Tako pregledani usevi imaju pravo na zvanični dokument (pasoš) koji prati sve žitarice koje napuštaju farmu.
www.poljoprivreda.info