Kontrola bezbednosti hrane - Obaveze skladištara zrnastih kultura
Tema
Ministar poljoprivrede Goran Knežević obaveštava preduzeća koja vrše prijem i uskladištenje zrnastih kultura ovogodišnjeg roda da su, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, u obavezi da najkasnije deset dana pred početak kampanje prijema zrnastih kultura izvrše proveru statusa higijene skladišta i okruženja, tj. silosnih ćelija predviđenih za prijem zrnastih kultura, prijemnih koševa, svih transportera, sušare za zrnaste kulture, aspiracionog sistema i prostorije za čuvanje uzoraka i izvrše njihovo detaljno čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i da obave sanaciju građevinskih nedostataka u skladištu.
Pri prijemu zrnaste robe skladištari treba da obave pripremu zrnaste robe za uskladištenje, tj. da izvrše njeno čišćenje, sušenje i razvrstavanje i utvrde pokazatelje kvaliteta zrnaste robe, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. Nakon uskladištenja zrnaste robe, treba izvršiti i dnevno merenje temperatura na nivoima silosnih ćelija, preglede prisustva štetnih organizama u uskladištenoj zrnenoj masi prilikom svakog pomeranja zrnene mase, merenje nivoa vlažnosti vazduha i temperature u silosu i u okruženju, kao i proveru aspekata zdravstvene ispravnosti uskladištenih zrnastih kultura. Subjekti u poslovanju hranom dužni su da koriste Uputstvo za dobru proizvođačku i higijensku praksu i primenu HACCP.
Uputstvo je objavljeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede http:// www.mpt.gov.rs/download/uputstvohccp. pdf.
Izvor: agronews
- 714 čitanja