Promet robe na produktnoj berzi od 16. do 20.novembra

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
- Blagi pad cene kukuruza
- Stabilna cena pšenice

     Struktura prometa Stabilno tržište po pravilu je dobar poziv i ponudi i tražnji za većim trgovanjem, ali samo onda kada i kupci i prodavci pronalaze svoj interes. Danas imamo čak izuzetno stabilno tržište, ali se stiče utisak da trenutne cene ne zadovoljavaju u potpunosti ambicije tržišnih aktera. U takvim okolnostima intenzitet trgovanja u velikoj meri diktiraju cene na međunarodnim tržištima. Kada cene na srpskom tržištu postanu konkurentne cenama na inotržištima, otvaraju se perspektive za veće pojavljivanje izvoznika na tržištu, pa samim tim i za veće trgovanje. Taj mali pomak se ipak desio protekle nedelje, pa otud i nešto veći promet u protekloj u odnosu na prethodnu nedelju. U nedelji za nama preko berze je realizovan ukupni promet od 650 tona robe čija je ukupna vrednost iznosila 16.274.000 dinara. Statistički posmatrano fizički obim prometa je u odnosu na prethodni nedeljni period veći za 37,13%, a finansijski za 36,43%.
     Kukuruz je ponovo suvereno preuzeo lidersku poziciju na tržištu.Više od dve trećine od ukupnog prometa na berzanskom tržištu se odnosi na trgovanje kukuruzom. Cena je u blagom padu. Svi kupoprodajni ugovori u trgovanju kukuruzom u SRPS kvalitetu su realizovani po jedinstvenoj ceni od 17,82 din/kg (16,20 bez PDV), što je za tačno 1% niža cena od prosečne cene ove robe u prethodnoj nedelji. To je taj mali cenovni pomak , koji je uz blagi rast cene na tržištima u okruženju bar delimično otvorio vrata nešto većem trgovanju.
     Konstatacija da je cena pšenice od žetve, pa do kraja novembra, dakle u periodu od pet meseci varirala u veoma uskom cenovnom rasponu od 17,50 din/kg bez PDV pa do 19,00 din/kg, najbolje oslikava tržišnu situaciju na tržištu hlebnog žita i sa punim pravom nam daje za pravo da zaključimo da davno nismo imali stabilnije tržište pšenice. U protekljoj nedelji cena pšenice je iznosila 19,80 din/kg (18,00 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje.
     Cena sojinog zrna je u blagom padu, a cena sojine sačme u porastu. U proteklom nedeljnom periodu sojom se trgovalo po ceni od 44,33 din/kg ( 40,30 bez PDV), a to je za 0,49% manja cena nego prethodne nedelje, dok je sojina sačma sa 44% proteina preko novosadske berze prodavana po ceni od 54,00 din/kg (45,00 bez PDV), što je rast od 1,12% u odnosu na trgovanje u prethodnoj nedelji.
Izvor: Produktna berza