Promet robe na produktnoj berzi od 14. do 18.marta 2016.godine

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
• pad prometa
• neusaglašenost ponude i potražnje

     Rekordan promet u prethodnoj nedelji bio je samo jedan lep izuzetak od višemesečnog pravila koje je karakterisao izuzetno mali promet i frekvenciju trgovanja niskog intenziteta. Na žalost, nedelja za nama nas je podsetila da se nalazimo u pravom tržišnom mraku sa lošim perspektivama da bi se tržište u skorijem roku moglo oporaviti. Većina fundamentalnih faktora za sezonu 2015/16. su trenutno ukalkulisani u cene, pa se na tržištu ne mogu očekivati neke značajnije oscilacije. Svega 75 tona robe čija je vrednost 1.265.000 dinara je bilans trgovanja na novosadskoj berzi protekle nedelje.
     Kratkotrajan rast cena pšenice na svetskim berzama tokom prethodne nedelje dao je samo lažnu nadu mogućeg daljeg rasta cene, s obzirom da su se cene u nedelji za nama na referentnim svetskim tržištima vratile na nivo od pre dve nedelje. To je definitivno demotivisalo učesnike i kod nas da izađu na tržište. Prometa ovom robom nije bilo, a ponuda pšenice od strane prodavaca po 16,00 din/kg bez PDV nije naišla na interes tražnje za kupovinom.
    Situacija kod kukuruza je nešto povoljnija u odnosu na tržište pšenice. Cena nije toliko niska, ali izvoz, taj nužni i neophodni tržišni ventil da bi se pokrenulo srpsko tržište kukuruza i dalje je ispod očekivanog nivoa. Iz tih razloga ponuda je orjentisana pretežno na domaću tražnju. U nedelji za nama trgovalo se kukuruzom , ali to je roba koja van SRPS standarda, pa nije registrovana referentna cena u duhu pravila berze. Kukuruz sa povećanom vlagom u nedelji za nama prodavan je po prosečnoj ceni od 16,87 din/kg (15,33 bez PDV).
     Sojom se nije trgovalo protekle nedelje, ali sve kotirane ponude su bile iznad cenovnog nivoa poslednje zaključene cene iz prethodne nedelje, akoja je iznosila 38,00 din/kg bez PDV.
Izvor: Produktna berza