PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 18. do 22. jula 2016. godine

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
• pad cena kukuruza

Žetvena nervoza je prošla. Prvi tržišni udar na tržištu pšenice izazvao je znatne poremećaje, ali po ponašanju tržišnih učesnika u protekloj nedelji, primetno je da je taj veliki nalet tražnje iza nas, što je dovelo do izvesne stabilizacije tržišta. Promet od 975 tona robe u nedelji za nama 4,3 puta je veći, a vrednost prometovane robe koja je iznosila 15.856.500 dinara je duplo veća u odnosu na upoređujuće podatke u prethodnoj nedelji.
Pšenica je dominirala na berzanskom tržištu protekle nedelje. Ovo tržište polako ulazi u uobičajeni ritam ponude i tražnje, gde nema velikih cenovnih skokova. U protekloj nedelji cena je varirala u rasponu od 14,50 din/kg bez PDV, pa do 15,00 din/kg. Uzimajući u obzir šta se sve dešavalo na vanberzanskom, slobodnom tržištu prethodnih nedelja, pomenute realizovane berzanske cene, iako i dalje na vrlo niskom nivou, ipak predstavljaju blago ohrabrenje proizvođačima pšenice, da će se cena hlebnog zrna bar malo oporaviti i doći do do za njih iole prihvatljivog nivoa. Nije zgoreg podsetiti da na registrovanu cenu bez PDV, poljoprivrednim proizvođačima koji su van sistema PDV-a pripada poreska nadoknada od 8%.
Cena kukuruza je definitivno pala.Dugo je naša najzastupljenija berzanska roba kotirala na cenovnoj relaciji između 19,50 din/kg bez PDV i 20,00 din/kg, da bi u nedelji za nama bila registrovana cena od 20,46 din/kg ( 18,60 bez PDV), što je u odnou na poslednje berzansko trgovanje ovom robom značajan pad od 7 %.
Izvor: PRODUKTNA BERZA Novi Sad